Het effect van vliegen op uw lichaam

Dagelijks vliegen er ruim 43.000 vliegtuigen rond de wereld en daarvan maken ongeveer 2.6 miljoen reizigers gebruik. Dat zoveel reizigers met het vliegtuig reizen is heel begrijpelijk, want het is een eenvoudige en snelle manier om naar uw bestemming te reizen. Echter heeft het vliegen ook een nadelige kant, specifiek voor uw lichaam. Refunddesk deelt vijf effecten op het lichaam tijdens het vliegen.

Smaakpupillen worden aangetast

Uit een Duits onderzoek is gebleken dat onze smaak sterk achteruitloopt als we eenmaal in de lucht zijn. Dit wordt veroorzaakt door de droge vliegtuiglucht. Hierdoor kunnen we minder ruiken als we eenmaal in de lucht zijn en onze reuk bepaalt voor 80 procent onze smaak. Daarom zullen bittere en kruidige etenswaren veel meer in trek zijn dan bijvoorbeeld zoete of zoute etenswaren. Dit verklaart ook direct waarom veel reizigers plotseling trek hebben in een hartige drank als tomatensap.

Opgeblazen buik

Een opgeblazen gevoel gedurende de vlucht is een vervelend gevoel. Het is echter wel verklaarbaar waarom u dit ervaart tijdens het vliegen. Het zit namelijk als volgt: in elk lichaam zit gas, wat kan uitzetten als de luchtdruk laag is. Hoe hoger het vliegtuig vliegt, hoe lager de luchtdruk is. Als gevolg kunt u buikpijn ervaren, een opgeblazen gevoel hebben of zelfs moeite met uw stoelgang hebben. Dit vervelende gevoel kunt u voorkomen door goed te drinken, regelmatig te bewegen en geen heftige etenswaren te eten voor vertrek.

Gehoor werkt minder goed

Door de verandering van luchtdruk tijdens het opstijgen en landen kunnen uw oren dichtploppen. Als u hier niets aan verandert, zal de lucht van binnen gaan drukken en dat kan voor tijdelijk gehoorverlies en oorpijn zorgen. Gelukkig kunt u dit probleem oplossen door op een kauwgompje te kauwen of een snoepje te zuigen. Dit zorgt tot aanmaak van speeksel en dit zorgt ervoor dat u vaker gaat slikken. Door vaker te slikken kan het lucht vervolgens ontsnappen.

Slechte huid

Uw lichaam voelt zich comfortabel bij een luchtvochtigheid van 40 tot 70 procent, maar dat is niet het geval in het vliegtuig. Het is hier slechts 20 procent luchtvochtigheid en soms zelfs nog lager. Door een lage luchtvochtigheid ontstaat er uitdroging en dat is goed zichtbaar in het gezicht. Het zorgt namelijk voor een uitgedroogde en zelfs voor acne. Deze huidproblemen worden veroorzaakt door de droge lucht, want beschermende eigenschappen van uw huid worden hierdoor verzwakt.

Uitdroging

Uitdroging heeft effect op de gezondheid van uw huid, maar het kan nog meer betekenen. Heeft u ook een erge dorst in het vliegtuig en zijn uw ogen ook een stuk droger? Dit komt door de lage luchtvochtigheid in het vliegtuig, waardoor er mogelijkheid is tot uitdroging. Het is daarom verstandig om voldoende water te drinken, anders kunt u hoofdpijn of vermoeidheid ervaren tijdens de vlucht. Het is echter onverstandig om alcohol te drinken, want hiervan droogt u nog meer uit.

Zijn er nog meer effecten die u ervaart tijdens het vliegen? Deel ze met ons onder in de reacties!

Vorige blog Refunddesk tipt wintersportbestemmingen met het vliegtuig Volgende blog Passagiersrechten bij staking van luchtverkeersleiding

Reageer op dit artikel

Wist u dat wij inmiddels 547.371 passagiers hebben geholpen?