Luchtvaartmaatschappij is failliet: wat zijn mijn rechten?

Door de coronacrisis hebben veel luchtvaartmaatschappijen het financieel zwaar. De meeste landen hebben niet-essentiële reizen afgeraden of verboden, waardoor de luchtvaartsector tijdelijk stil staat. Dit zorgt ervoor dat sommige luchtvaartmaatschappijen dichtbij faillissement komen. Maar wat zijn uw rechten als passagier wanneer een luchtvaartmaatschappij ineens failliet gaat?

Geld terugkrijgen bij faillissement

Stel, heeft u eindelijk vliegtickets geboekt voor de zomervakantie bij een luchtvaartmaatschappij, ontvangt u vervolgens een bericht dat de luchtvaartmaatschappij faillissement heeft aangevraagd. Bij een faillissement van de luchtvaartmaatschappij eindigen gedupeerde passagiers vaak met lege handen, echter zijn er nog enkele manieren om uw geld terug te krijgen. Zo heeft u geluk als de vlucht met een creditcard (Visa of Mastercard) is geboekt of een vliegticketgarantie bij de vliegtickets hebt afgesloten. Het is verstandig om voor een klein bedrag de verzekering af te sluiten, met name als u duurdere vliegtickets bij een budgetmaatschappij hebt geboekt, want door de hevige onderlinge concurrentie nemen budgetmaatschappijen meer risico’s.

Rangorde schuldeisers bij faillissement

Bij een faillissement kan de luchtvaartmaatschappij zijn schulden niet meer betalen. Het vermogen wat een luchtvaartmaatschappij nog heeft nadat deze failliet is verklaard, wordt verdeeld onder de schuldeisers. De rangorde van schuldeisers is bepaald door de curator. Zo gaat de curator kijken naar hoeveel vermogen er nog over is en welke schulden afgelost moeten worden. De prioriteitsschulden horen als eerst voldaan te worden voordat er naar andere schulden wordt gekeken. Dit zijn schulden als hypotheekschulden, belastingschulden, salarissen en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

De schulden voor claims als vluchtvertraging en annulering komen achteraan in de rangorde van schuldeisers, aangezien het geen prioriteitsschulden zijn. Daarom is het onzeker of deze claims (volledig) uitbetaald worden. Dit is afhankelijk van het resterende vermogen van de luchtvaartmaatschappij nadat de prioriteitsschulden voldaan zijn.

Overname van de luchtvaartmaatschappij

Een faillissement hoeft niet gelijk het einde van een luchtvaartmaatschappij te betekenen. Zo kan een luchtvaartmaatschappij worden overgenomen door een andere luchtvaartmaatschappij. Als dit het geval is, dan zijn de resterende financiële verplichtingen ook voor deze partij. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen personeel ontslagen wordt en dat de luchtvaartmaatschappij met haar activiteiten door kan gaan.

Heeft u nog vragen over uw rechten bij een faillissement van de luchtvaartmaatschappij? Deel ze gerust in een reactie onder het artikel.

Vorige blog Voordelen van een vertraagde vlucht: Refunddesk legt het uit Volgende blog Geen vakantie door het coronavirus? Refunddesk geeft tips om het vakantiegevoel in huis te halen

Reageer op dit artikel

Wist u dat wij inmiddels 553.715 passagiers hebben geholpen?