Vlucht geannuleerd vanwege slecht weer? U heeft rechten

Weersomstandigheden hebben een groot impact op het vliegverkeer. Zo bepaalt de windrichting vanaf welke landingsbaan een vliegtuig moet vertrekken of landen. Het kan echter ook voorkomen dat uw vlucht vanwege slecht weer geannuleerd wordt. Refunddesk legt u graag uit waarom.

Vliegen met wind

Een vlucht hoeft geen hinder te ondervinden van een harde wind. Het is afhankelijk van de windrichting en beschikbare landingsbanen of een vlucht kan vertrekken. Bij een wind uit het zuiden en noorden is de kans op problemen klein. Dit is echter niet het geval als de windrichting uit het oosten en westen komt. Er zijn minder landingsbanen op Schiphol beschikbaar voor deze windrichtingen. Zo is het alleen mogelijk om te landen op de Buitenveldertlaan als er een sterke wind vanuit het westen is. Dit zorgt ervoor dat er minder vluchten kunnen landen en opstijgen met als gevolg dat er langdurige vertragingen en annuleringen ontstaan.

Vliegen met mist

Een vliegtuig is tegenwoordig vrijwel volledig computergestuurd, echter zijn de omstandigheden bij het landen alsnog bepalend. Hoe minder zicht er is, hoe groter de onderlinge afstand tussen de vliegtuigen tijdens de landing hoort te zijn. Dit zorgt ervoor dat er minder vliegtuigen kunnen landen en vertrekken, wat voor een domino-effect zorgt. Er raken namelijk steeds meer vluchten vertraagd doordat de voorgaande vluchten ook later kunnen vertrekken of landen.

Vliegen met onweer

Vliegen met onweer klinkt spannend, maar het is zeker níet gevaarlijk. Het komt gemiddeld één tot twee keer per jaar voor dat commerciële vluchten geraakt worden door bliksem. Dit zult u als passagier vaak niet eens merken. De bliksem kan namelijk niet inslaan aangezien het vliegtuig niet in contact staat met de aarde. Overigens kan het wel voor schade aan de buitenkant van het vliegtuig zorgen, bijvoorbeeld kleine putjes of gaatjes. Dit hoeft geen probleem te zijn voor het toestel. Het grondpersoneel op Schiphol loopt meer risico als er sprake is van onweer. In dit soort gevallen wordt er een afhandelingsverbod gegeven, waardoor uw vlucht eventueel een vertraging kan oplopen. 

Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht geannuleerd wordt door slecht weer?

Is uw vlucht geannuleerd vanwege een storm, een dichte mist of onweer? Dat is ongelooflijk vervelend, maar gelukkig heeft u rechten als vliegtuigpassagier. Zo heeft u recht op verzorging in de vorm van eten en drinken, een vervangende vlucht of een hotelovernachting als dat nodig is. Deze verzorging hoort u van de luchtvaartmaatschappij te krijgen. Is dat niet het geval? Dan kunt u de extra kosten die u maakt door het vluchtprobleem terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. U heeft echter geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies, aangezien de situatie als overmacht wordt gezien. Door uw vlucht eenvoudig in onze calculator te controleren, weet u direct of u recht heeft op een vergoeding!

Controleer uw vluchtgegevens

Vorige blog Passagiersrechten bij staking van luchtverkeersleiding Volgende blog Slapen op Schiphol? Refunddesk geeft tips

Reageer op dit artikel

Wist u dat wij inmiddels 547.371 passagiers hebben geholpen?