Vlucht vertraagd door technisch mankement? Hier heeft u recht op!

Een technisch mankement aan het vliegtuig kan voor een behoorlijke vertraging zorgen. Zo had luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc vele langdurige vertragingen in de zomer van 2018 door onder meer technische problemen. Gelukkig heeft u als vliegtuigpassagiers rechten hierbij. Refunddesk is expert op het gebied van passagiersrechten en vertelt u graag wat uw rechten zijn.

Wat is een technisch mankement?

In het begin van Verordening 261/2004 was het onduidelijk of een technisch mankement onder een buitengewone omstandigheid valt. In 2008 heeft het Wallentin-Hermann arrest duidelijkheid gegeven, want het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat technische mankementen horen bij de vluchtuitvoering van een luchtvaartmaatschappij. Onder een technisch mankement valt bijvoorbeeld:

  • motordefect in de turbine;
  • onderhoudsfout, bijvoorbeeld een schroefje niet goed aangedraaid.

Is er bijvoorbeeld sprake van een verborgen fabricagefout of aanvaring met een vogel? Dan valt uw vlucht onder een buitengewone omstandigheid, want de luchtvaartmaatschappij heeft hier geen invloed op en dan kan er gesproken worden van overmacht.

Royal Air Maroc vertragingen van zomer 2018

In de zomer van 2018 heeft luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc toestellen ingehuurd om de grote vraag aan vluchten naar Noord-Marokko te voorzien. Hiervoor is het afgelopen jaar luchtvaartmaatschappij Gowair ingehuurd. Door de strakke planning en technische mankementen zijn er veel langdurige vertragingen ontstaan. In de zomer (tussen 1 juli en 31 augustus) heeft Refunddesk 223 vertrekkende vluchten geteld van Royal Air Maroc vanuit Amsterdam. Hiervan waren er 11 vluchten geannuleerd en 25 vluchten langdurig vertraagd. De langste vertraging duurde 32 uur en 23 minuten en vertrok vanuit Amsterdam naar Al Hoceima. In vergelijking met de concurrenten Transavia, TUI en Corendon Dutch Airlines waren het aantal vertragingen en annuleringen afgelopen zomer erg hoog.

Nu is de vraag hoe Royal Air Maroc zal presteren in de zomer van 2019 met de aanhoudende vraag aan stoelen naar Noord-Marokko.

Langste Royal Air Maroc vertragingen zomer 2018:

Datum Vluchtnummer Route Vertraging
7 augustus 2018 AT 621 Amsterdam - Al Hoceima 32 uur en 23 minuten
9 augustus 2018 AT 671 Amsterdam - Nador 25 uur en 20 minuten
9 augustus 2018 AT 621 Amsterdam - Al Hoceima 20 uur en 45 minuten
10 juli 2018 AT 621 Amsterdam - Al Hoceima 20 uur en 16 minuten
4 augustus 2018 AT 669 Amsterdam - Oujda 19 uur

Recht op een vergoeding bij een technisch mankement

Als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is door een technisch mankement heeft u volgens Verordening 261/2004 recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. Uiteraard is er een uitzondering als er sprake is van overmacht, zoals een verborgen fabricagefout of aanvaring met een vogel. Daarnaast heeft u recht op verzorging bij een vluchtvertraging vanaf twee uur. Bij verzorging kunt u denken aan eten en drinken, extra telefoonkosten en zelfs een hotelovernachting als dat nodig is. Deze extra kosten kunt u declareren door een online formulier in te vullen op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vloog.

Vlucht vertraagd door technisch mankement? Refunddesk helpt u graag

Heeft u vluchtproblemen door een technisch mankement aan het vliegtuig? Dan heeft u wellicht recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. U kunt gemakkelijk controleren of u recht heeft op een vergoeding door uw vluchtgegevens in de calculator in te voeren.

Controleer uw vluchtgegevens

Vorige blog 4 verrassende zomerbestemmingen voor 2019 Volgende blog Een soloreis op de planning? Refunddesk geeft tips

Reageer op dit artikel

Wist u dat wij inmiddels 545.473 passagiers hebben geholpen?