Wat is een gemiste aansluiting?

Als u een vlucht boekt is de kans aanwezig dat u geen directe vlucht heeft, maar een vlucht met een overstap op een andere luchthaven. Bij een vertraging (ongeacht de lengte van de vertraging) op de eerste vlucht kan ervoor zorgen dat u de aansluitende vlucht mist. Wat moet u dan doen?

Uw rechten bij gemiste aansluiting

Is de eerste vlucht waarmee u vloog vertraagd waardoor het niet meer mogelijk is om de aansluitende vlucht te halen? Dat is een vervelende situatie. Gelukkig heeft u als passagier rechten op basis van Verordening 261/2004. Zo hoort de luchtvaartmaatschappij waarmee u vloog verzorging aan te bieden. Dit houdt het volgende in:

  • U hoort een nieuwe vlucht naar de eindbestemming te krijgen. Is dit niet het geval? Dan kunt u zelf een nieuwe vlucht boeken en het prijsverschil tussen de vliegtickets terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij.
  • Is de vertraging langer dan twee uur? Dan heeft u recht op verzorging in de vorm van eten en drinken.
  • Vertrekt de nieuwe vlucht een dag later? Dan hoort de luchtvaartmaatschappij een hotelovernachting voor u te regelen. Wanneer dit niet het geval is kunt u deze extra gemaakte kosten terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij.

De luchtvaartmaatschappij hoort naast verzorging ook een vergoeding voor het tijdsverlies te betalen als de aankomstvertraging op de eindbestemming langer dan drie uur is.

Recht op vergoeding bij een gemiste aansluiting

Komt u door de gemiste aansluiting met meer dan drie uur aan op uw eindbestemming? Dan heeft u mogelijk ook recht op een vergoeding tot €600 per persoon. Uw vlucht moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:

  • Uw vlucht start vanuit een land dat valt onder de Europese Unie (EU);
  • Of u vliegt van buiten de EU naar een land binnen de EU met een luchtvaartmaatschappij uit de EU;
  • Uw vlucht komt met meer dan drie uur vertraging aan op de eindbestemming;
  • Er is geen sprake van een buitengewone omstandigheid.

Voorbeeld:
U heeft een ticket geboekt met Qatar van Amsterdam naar Manilla. U heeft hierbij een overstap in Doha. Uw vlucht naar Doha komt met 45 minuten vertraging aan en hierdoor mist u de vlucht naar Manilla. Uiteindelijk komt u met 5 uur vertraging aan op de eindbestemming. In deze situatie heeft u recht op €600 per persoon.

Aansluiting gemist door vertraging? Refunddesk helpt je graag

Een gemiste aansluiting is een vervelende start van uw reis. Heeft u de aansluitende vlucht gemist door een vertraging en heeft u twijfels of u recht heeft op een vergoeding? Vul dan uw vluchtgegevens in onze calculator in en wij geven u vrijblijvend advies.

Controleer uw vluchtgegevens

Vorige blog Voordelen van een vluchtvertraging Volgende blog Wat is vliegbelasting? Refunddesk legt het uit

Reageer op dit artikel

Wist u dat wij inmiddels 560.276 passagiers hebben geholpen?